Den gode tjallaren

18.02.2014 kl. 11:16
Edward Snowden är minsann inte ensam om att avslöja maktmissbruk.

Kolumn i Hufvudstadsbladet 18 december 2013

Edward J. Snowden är världens kändaste visselblåsare. Tack vare honom vet vi nu hur otrygg den virtuella världen är. Vi vet också att nästan alla våra telefonkontakter kan spåras. En annan känd whistle blower är Sherron Watkins som avslöjade Enrons bokslutsfiffel för drygt tio år sedan. Watkins blev hedrad för sitt mod av tidskriften Time, Snowden av the Guardian.

Visselblåsare är människor som inifrån företag, ministerier och andra organisationer avslöjar maktmissbruk och fiffel. Några koras till hjältar, några spärras in och vissa tvingas gå i landsflykt likt Edward Snowden.

I många länder hör det till vardagen att visselblåsare stiger fram för att påtala maktmissbruk och öka transparensen i samhället. Det finns också länder där de är ovanliga, såsom Finland. Det är beklagligt och beror säkert på vår stora auktoritetstro.

Det anses vara suspekt och osolidariskt att skvallra på sin arbetsgivare, även om arbetsgivarens verksamhet inte tål dagsljus.


 

Transparency International visade nyligen hur lagstiftningen skyddar visselblåsare på olika håll. I några västeuropeiska länder ger lagen ett gott skydd för dem som från insidan avslöjar brott och maktmissbruk. I mellanklassen, där visslaren går relativt säker, finner vi bland annat Frankrike, Danmark och Sverige. Sverige har bland annat en lag som uppmuntrar anställda att peka på missförhållanden inom socialvården. Lex Sarah kom till efter att undersköterskan Sarah Wägnert trädde fram i TV och avslöjade vanvård på ett vårdhem.

I bottenklassen på Transparencys lista finns Bulgarien, Grekland – och Finland, där visselblåsare lätt råkar illa ut. Det här är säkert en orsak till att fenomenet är så ovanligt hos oss. I stället avslöjas maktmissbruk här av anonyma källor och duktiga grävande journalister. Den vägen har många skandaler i Finland sett dagens ljus.

Om vi haft en tradition av visselblåsande skulle oegentligheterna säkert ha kommit fram långt tidigare.


 

Irland, som ligger i mitten på Transparencys lista, har beslutat förbättra skyddet för visselblåsare. Det sker efter avslöjanden om den irländska finanskraschen för fem år sedan. Det har visat sig att flera personer försökte varna för fiffel och överdrivet risktagande inom banksektorn långt innan finanskrisen var ett faktum år 2008, men varningarna togs inte på allvar. Många visselblåsare drog sig sedan undan för att undgå avsked och åtal.

Det senaste irländska fallet gäller en anställd vid ett dotterbolag till JP Morgan Bank. En kvinnlig chef avslöjade procedurer som tangerade penningtvätt. Kvinnan tvingades lämna banken och driver nu sin sak i rätten.

Den irländska regeringen lovade i november öka skyddet för visselblåsare så att Irland ”hamnar främst i klassen”, enligt reformminister Brendan Howlin.

Också Finland bör höja ambitionsnivån. Sorry, Bulgarien, men hellre sitter vi i samma klass som Sverige.

Björn Sundell